Kano/kajakk tur I kaupanger

Det nye skoleåret har startet og vi på B2 friluftsliv hadde vår første tur sammen i Kaupanger. Vi ble delt inn i to grupper der den ene gruppen fikk padlet kano de to første dagene, mens den andre gruppen lærte å padle kajakk.Etter to dager byttet gruppen, slik at vi fikk prøvd både kajakk og kano. Vi padlet fra Almabukta og over til Holm der vi hadde leirplass alle dagene. På turen hadde vi størst fokus på teknikk og redning i kajakk.

Vi var en stor gruppe på tur og alle hadde forskjellig erfaringer med å padle kajakk. Noen hadde aldri sittet i en kajakk før, mens andre hadde jobbet som kajakkguide i sommer. Kajakk er ganske krevende hvis du aldri har gjort det før og det er viktig å vite hva man skal gjøre hvis det oppstår en situasjon, eks. høye bølger eller velt. Derfor må du kunne både selvredning og kameratredning i kajakk. Vi øvde mye på  dette. Samtidig øvde vi mye på teknikk og ulike padleteknikker. På slutten av turen fikk alle våtkort i kajakk. Det betyr at du kan leie kajakk andre steder med henhold til at du padler med andre med samme eller bedre erfaring.

Selv om du er ute og padler med venner er det viktig med selvredning. Når man padler i kajakk har man nok med seg selv og er ikke alltid oppmerksom på det som skjer bak seg. Tipper du rundt må du komme deg ut av kanoen. Det pleier ikke å være noe problem. Noen bruker et overtrekk over åpningen der man sitter for å unngå at vann kommer inn. Da er det en liten hemse/krok som skal ligge i enden av åpningen foran deg. Denne skal du dra opp hvis du ikke kommer deg ut automatisk. Når du har kommet deg ut av kanoen må du passe på å ikke miste åra. Det er vanskelig å komme seg videre uten den. Kajakken ligger nå med bunnen opp og du må snu den over. Da svømmer du til baken av kajakken og drar den over,  du kan bruke beinet som hjelp. Når du har fått kajakken rundt svømmer du til siden av kajakken rett bak setet. Deretter legger du deg oppå med magen slik at du får dratt over ene beinet på den andre siden. Nå skal du sitte på kajakken. Så dytter du seg fremover, tar tak  i kanten på åpningen av setet slik at du får støtte og setter rompa oppi setet. Når du har gjort det kan du sette beinene oppi (OnAdveture,2015). Etter en egenredning er ofte kajakken fylt med mye vann. Da trenger du en svamp eller pumpe for å få det ut. Er du nærme land og det er gode mulighter for å komme seg opp kan du gå på land og få tømt kajakken. On Adveture har laget en video som viser hvordan man utfører egenredning: https://onadventure.dk/selvredning-i-kajak-tre-praktiske-tricks/.


I kameratredning er man to personer involvert. Personen som er i vannet og en annen person som bruker sin egen kajakk til å få snudd kajakken. Kameratredning tar mer tid enn egenredning, men er mer effektiv med å få ut vann av kajakken. Den eneste jobben til personen i vannet er å "henge" seg fast i enden av kameratens kajakk og holde på åra si. Kameraten skyver kajakken, til personen som har veltet, slik at fronten peker mot han. Deretter dytter han kajakken opp mot seg selv. Når kajakken ligger lodrett oppå kameratens kajakk skal mest mulig vann tømmes ut (Husebø,2013). Når kajakken er tømt skal den bli snudd og lagt på vannet igjen. Kajakken skal ligge langs kameratens kajakk i motsatt retning. Nå kan personen i vannet komme opp på siden av kajakken og gjøre vanlig selvredning der man dytter seg opp og setter seg ned med rompa først. Kameraten skal legge seg litt over kajakken slik at det blir mer  stødig for personen som skal sette seg i.

Bildet:Kameratredning.(Foto: Bårdseth, 2013)


Et av målene for turen var å lære grunnleggende teknikk i kano og kajakk.Vi hadde en veldig fin tur og jeg lærte masse om kajakk. Jeg føler meg trygg på å sitte i en kajakk under trygge forhold og gjennomføre egenredning og kameratredning. Et annet mål var og bli bedre kjent med klassen. På en slik tur er det lettere og bli bedre kjent. Man blir kjent med hverandre på en litt annen måte. Samtidig kan man lære så mye av hverandre.

Kilder:
Husebø,T.(2013).Slik redder du vennen din. Ut. Hentet 30.08.2018 fra: https://www.ut.no/artikkel/1.11162174/
OnAdventure(2015).Selvredning i kajak:Bruger du disse tre tricks. Hentet 30.08.2018 fra: https://onadventure.dk/selvredning-i-kajak-tre-praktiske-tricks/

Bårdseth, A.(2008). Padlekurs i Horten.Hentet 30.08.2018 fra: https://www.gjengangeren.no/nyheter/padlekurs-i-horten/s/2-2.426-1.696532

Kommentarer

Populære innlegg