Skogstur-Hold varmen i kulda

B2 friluftsliv var på skogstur 29 oktober til 1 november. På turen ble det minusgrader om natten og derfor ekstra viktig å holde seg varm. Det er ikke alltid å lett, men her kommer noen tips.

Bekledning:


  • Ullundertøy
-Ull er gull. Brukes som innerste lag og være tett. Ull kan absorbere fuktighet uten at plagget virker vått.
  • Ullgenser
-God å ha på kalde turer eller når man sitter rundt bålet. Brukes som mellomlag og skal isolere for kulden.
  • Goretex bukse
- En bukse som isolerer godt er viktig.
  • Skalljakke
- En skalljakke er god å ha når man er i bevegelse når det kan bli for varmt med dunjakke. På kvelden og når du er rolig kan skalljakken trekkes over dunjakken for ekstra isolasjon.
  • Dunjakke
-En dunjakke er god å ha og hjelper veldig med å holde varmen. Tar dere lange pauser på turen eller er framme ved camp plass er det lurt å ta på seg dunjakka med en gang slik at man ikke taper varme mens man er i ro.
  • Votter
- Man blir fort kald på hendene når man er ute i kaldt vær. Et par gode votter gjør susen. Ta med gjerne to par. Ett til å gå med og ett som er varmere til kvelden.
  • Lue
-Meste av varmen går ut av hodet. Derfor er lue viktig, spesielt på kalde vinterdagen når pannebånd ikke har samme nytte. Gjerne ha en lue av ull.
  • Ullsokker
- Som sagt, "ull er gull". Føttene er et av de mest utsatte stedene på kroppen for kulde. Derfor er det viktig med tørre gode ullsokker.
  • Buff
- En buff kan være god å ha. Halsen er et utsatt sted for kulde. Man har ofte en liten åpning ved jakka og halsen, buffen hindrer kald luft til å komme videre også.

Når du er i aktivitet er det lurt å ha på litt lettere klær slik at du ikke svetter. Når man har kommet fram til camp er det lurt å skifte den innerste ullen dersom du er svett. Når man skal være i ro, som å sitte ved bålet kan man kle seg litt mer eks:
I aktivitet: Ull innerst, goretex bukse, skalljakke, buff, hansker, lue, evt ullgenser om det er kaldt.
I ro: Ull innerst, ullgenser, dunjakke, skalljakke, goretex bukse, buff, votter, lue(Stephansen, 2017),(Korneliussen, 2017)-
Bilde: Godt påkledd i kulda (Foto:Høistad, 2018)


Sove ute:


  • Godt liggeunderlag
- På vinteren og kalde dager kan det være lurt med to liggeunderlag. En oppblåsbar øverst og en mer kompakt nederst. Liggeunderlaget har mye å si for en god natts søvn.
  • God sovepose
- En god soveposen som tåler litt kuldegrader er optimalt for en god natts søvn. Har man ikke er vintersovepose kan man kompensere ved  å bruke to sommer poser.
  • Lakensovepose
- En lakensovepose gjør det ekstra varmere i soveposen om du er en frysepinne. 
  • Grevling
- Kan være lurt om man skal sove under åpen himmel
  • Varmeflaske
- Før du legger deg kan du fylle varmt vann på en varmeflaske og legge ned i soveposen. Det hjelper veldig. Ulempen er at det vil merkes i løpet av kvelden når varmen har avtatt.
  • Bekledning
- Mange gjør feilen at de kler på seg for mye. Det hindrer at kroppsvarmen din for komme og varme hele soveposen. La et parti på kroppen være nakent. Ellers bruk ull, en god lue og votter.

(Korneliussen, 2017).


Sauna:

Det får faktisk an å lage sin egen sauna ute i naturen. Det eneste du trenger er en presenning, spade og varme steiner etter et bål. På skogsturen fikk min gruppe i oppgave å lage en sauna. En på gruppen hadde gjort det før, mens vi andre aldri hadde vært borti det. Vi startet med å snurre en presenning rundt er tre slik at det ble et lite rom mellom treet og presenningen. Det var viktig at dette rommet var helt tett slik at varmen ikke skulle komme ut. Deretter gravde vi ut en kvadratisk hull i bakken og samlet opp steiner som vi la oppi. Så lagde vi et stort bål oppå steinene. Hensikten var at bålet skulle varme steinene som vi senere skulle ha inne i saunan.  Vi lot bålet brenne lenge for å være sikre på at steinene ble varme nok. Utpå kvelden prøvde vi oss og fraktet de varme steinene inn under presenningen med en spade. Det var plass til ca. 6 stykker inne i saunan og det var en betydelig varmeforskjell fra utenfra. Det ble ikke like varmt som i en vanlig bastu som man er vant med, men det var flere som satt kunne sitte bekvemt i undertøyet uten å fryse. Steinene var i starten bare samlet på et sted. Derfor var det ikke like varmt i hele rommet, men varmest ved steinene. Senere på kvelden ble det testet ut å fordele steinene rundt. Det hjalp og det ble en jevnere temperatur i rommet. Det finnes flere måter og lage et sauna rom. Gypsy trekker har en video som viser hvordan man lager en sauna, på en annen måte en det vi gjorde (https://www.youtube.com/watch?v=yXQduMBSKfo)
Bilde: Båltenning for å varme steinene(Foto: Høistad, 2018)

Bilde: Presenningen vi snurret rundt treet for å lage et rom innunder(Foto: Høistad, 2018)


Bilde: Rommet vi skapte ved hjelp av presenningen og treet(Foto: Høistad, 2018)




Jeg vil anbefale å prøve å lage en sauna selv. Men det krever god tid og tålmodighet, uansett er det verdt det på slutten av kvelden. Det var veldig godt å komme fra kulda og inn under presenningen der det var varmt.


Kilder:

Gypsytrekker. (2013). How to: Make a Beach Sauna with Rocks and Tarps. Hentet 28. november 2017 fra: https://www.youtube.com/watch?v=yXQduMBSKfo

Korneliussen, J. (2017). Slik kler du deg til overnatting ute på høsten. hentet 28. november 2017 fra: https://turjenter.no/slik-kler-du-deg-til-overnatting-ute-pa-hosten/


Stephensen, M. ( 2017). Riktig bekledning for vinterfjellet. Hentet 28. november 2017 fra: https://www.dnt.no/artikler/turtips/7094-riktig-kledd-for-vinterfjellet/


Bilder:
Høistad, H, (2018) Almaholten
Høistad, H. (2018) Sogndal

Kommentarer

Populære innlegg