Kameratredning snøskred

Det er mye fokus på skred og skredterreng på friluftsliv. Dette er noe som er livsviktig å kunne før man setter ut på topptur. Topptur blir mer og mer populært derfor er det også viktigere og få ut kunnskapen. Vi på B2 friluftsliv var på tur i Vigdalen 27-28 februar. På denne turen lærte vi masse om kameratredning om en person skulle blitt tatt av et snøskred.
Bilde: Utsikt over Vigdalen. (Foto: Høistad, 2019)


Kameratsjekk:

En person går et lite stykke bort og setter S/M på send. De andre i gruppen går forbi med  S/M på søk etter tur, og skifter til send etter de har søkt han opp.  Sistemann skal se at han som søker opp tar over til send fra søk. Slik før man testet alle S/M i gruppen og at alle fungerer (Nordahl, Sande, 2016).

Kameratredning:

Grovsøk/hurtigsøk:

I den første fasen av kameratredning skjer et grovsøk. Her er det viktig å få kontroll over situasjonen og at en tar ledelsen (Nordahl, Sande, 2016). Alle må sette på S/M sin på søk slik at det ikke skapes forvirring og tas bort unødvendig tid. Ikke gå inn i snøskredet om det er fare for flere skred, egen sikkerhet er viktigst. Vær ekstra oppmerksom på store gjenstander som store steiner eller personlige eiendeler som ligger i snøskredet. Sannsynligheten er større for at personen ligger eks. forann en stor stein siden her har snøen mindre kraft eller i nærheten av utstyr som har falt av.  Har personen som er tatt i skredet en S/M er sjansen for å finne personen i tide større. Får man funn med S/M tar man et punktsøk med en søkestang. Man skal alltid ha treff på søkestanga før man begynner og grave. Sett søkestanga 90 grader fra funnet med S/M (varsom, 2010).

-Få oversikt
-Sett S/M på søk
-Sjekk store gjenstander eller eiendeler
-Punktsøk om funn

Overflatesøk:

På overflatesøk skal man sjekke hele skredet (varsom, 2010). Alle deltagende i søket skal stå på rekke, helst fingerspiss mot fingerspiss om det er mulig, mens de går oppover skredet. Her skal man sjekke rundt trær, steiner, løse gjenstander osv. Snu gjerne snøblokker om nødvendig. Overflatesøk er mest vanlig når personen som er tatt av skredet ikke har S/M,

-Fingerspiss mot fingerspiss
-Sjekk løse gjenstander, steiner og trær. 
-Snu snøblokker om nødvendig

Finsøk/punktsøk:

Punktsøk er siste utveien i en kameratredning. Her skal alle deltagende stå ca. 75 cm fra hverandre på en rekke og gjøre punktsøk (varsom, 2010). Alle gjør tre punktsøk med 50 cm avstand. Søkestanga skal stikkes 2 meter ned i snøen rett ned. Når man tar punktsøk på sidene må søkestanga ha en liten vinkel. Etter punktsøket tar alle et skritt frem og gjør det samme igjen. Gjentas til man får funn.

-Fingerspiss mot fingerspiss (75cm)
-Tre punkt


Dette er i tre punktene i kameratredning. Når man får en funn er det bare å begynne å grave. Ligger personen grunnere enn en meter i snøen kan man grave rett ned fra funnet. Ligger personen dypere må utgravingen begynne nedenfor punktet med søkestanga. Start gravingen ca. 1,5 ganger dybden til personen tatt av skredet for å unngå å redusere en mulig luftlomme (varsom, 2010).

Kilder:
Varsom (2010). Utgraving av skredtatte. Hentet 25.05.2019 fra: http://www.varsom.no/snoskredskolen/kameratredning/utgraving-av-skredtatte/

Nordahl, E, Sande, E (2016). Trygge toppturer: 111 norske skifjell der du kan unngå skredfarlig terreng. Oslo: Fri Flyt AS

Kommentarer

Populære innlegg