Skredlære

Vi har to typer skred, flakskred og løssnøskred. På topptur er det viktig å ha nok kunnskap til å ferdes i utfordrende terreng og ha riktig utstyr. Vi på B2 friluftsliv var i Hurrungane 24-26. april på topptur der vi fikk navigert og vurdere terrenget.
Bilde: På Smørstadbreen. (Foto: Høistad, 2019).


Flatskred:


Den typen skred  er farligst og størst. De fleste skred som gjør skade er denne typen. Denne snøen kan også være tørr eller våt, og skredet kan gli mot underlaget eller underliggende snølag. Flakskredet er mye mer omfattende allerede fra det blir utløst. Dette er på grunn av at flakskredet består av større eller mindre snøflak som glir ut samtidig. Flakskred kan løses ut i slakere terreng enn 45 grader. De fleste flakskredene utløses ved 35-45 grader, der 38 grader er det gyllende tallet. Alt terreng som er over 30 grader må kjennetegnes som farlig terreng om området ikke er dekket av tett skog. Med våte skred kan de løsnes ut under 30 grader og gå lengre enn de 18 gradene vi ser på som sikkert for tørre skred (Horgen, 2010).

Løssnøskred:


Bindingene mellom snøkrystallene er dårlige og blir derfor løs snø. Det kan være våt eller tørr snø. Omfanget av skredet øker jo lengre ned det går. Denne typen skred går som regel i 45 graders helling. Snøen glir som regel ut i små skred om hellingen er over 60 grader, men det kan legge seg snø helt opp til 80 grader. Det skal lite til for å løsne ut løssnøskred, og de løsner oftest av seg selv (Horgen, 2010). Tørre skred løsner ofte etter store snøfall, når vekten av den nye snøen bryter ned underliggende snøkrystaller. De våte løssnøskredene løsner ofte ut under solskinn eller regn. Her er det forbindelsene mellom snøkrystallene som blir ødelagt, slik at snøen kommer i bevegelse.

Selv om de ofte løsnes ut selv, kan også en skiløper starte det. Da vil skredet starte fra skiene til utøveren og bre seg nedover derfra. Det er ikke uvanlig at man da møter skredet igjen i neste sving, om man kjører bratt i våt vårsnø. Disse skredene går sakte, men har mye kraft og kan derfor være veldig vanskelig å komme ut av om du først befinner deg midt i ett. Om man klarer å stoppe opp med en gang man utløser det er det liten fare for skiløperen, siden man er over skredet som utfolder seg. Men man må derfor være ekstra obs på andre skiløpere som ferdes over seg selv eller om andre er under seg selv. 
Bilde: På Smørstadbreen. (Foto: Høistad, 2019).



Unngå skred:
En av de viktigste faktorene for å unngå skredterreng er holde seg unna terrengfeller. Terrengfeller er ting områder som øker sannsynligheten og konsekvensen av å bli tatt av skred. Vi deler terrengfeller i 6 ulike typer:
-Skavler
-Renner
-Skog og steiner
-Brå overganger
-Stup og kanter
-Bekkedaler og søkk

De fleste skred utløses ved 30 grader, vurder terrenget og snøen før man evt. kjører eller gå opp ett 30 graders heng (varsom).

Kilder:
Varsom. Terrengfeller. Hentet 29.05.19 fra: http://www.varsom.no/snoskredskolen/skredterreng/terrengfeller/

Horgen, A (2010). Friluftslivsveiledning vinterstid. Kristiansand: Høyskoleforlaget

Bilder: Høistad, H (2019).










Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg